Závin jablkový
500 g hladké mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
špetka soli
200 ml smetany ke šlehání
2 vejce
2 lžíce octa
15 dkg másla nebo Hery
Náplň: 2 lžíce citr. šťávy, 2 balíčky vanilkového cukru, 2 lžičky mleté skořice, 100g bílé strouhanky
Na potření: 2 lžíce másla, 2 lžíce rumu
Srnčí ořechový řez
6 žloutků + 17 dkg mletého cukru + 17 dkg másla (Hera) + kakao - vše utřít
+ přidáme ze 6-ti bílků sníh
+ 17 dkg mletých ořechů
+ hrst strouhanky
Vše smícháme a dáme do formy. Pečeme mírně 1 hod.
Po vychladnutí polijeme čokoládou.
Linecké pečivo
42 dkg hladké mouky
28 dkg másla
14 dkg mletého cukru
4 žloutky
vanilka z 1 lusku
citrónová kůra
- vše zpracujeme a necháme odležet v lednici a poté zpracujeme na vále
Chleba pečený ve skleněné nádobě
- 1 litr hladké mouky
- 2 lžíce žitné nebo režné mouky
- 2 lžičky soli
- 1 kostka kvasnic
- 3 lžíce kmínu
- 1 lžíce octa
- 1/2 litru vody
POSTUP: Vše vymísíme a necháme odpočinout do té doby, než se nám vyhřeje skleněná nádoba s víkem. Nádobu dáme do předehřáté trouby na 240 stupňů asi na půl hodinky. Potom mísu vytáhneme, vyklopíme do ní těsto a pečeme asi 50 min - musí být z vrchu prasklý. Nakonec chleba potřeme sádlem nebo olejem.
Velikonoční kuřátka z piškotů
Připravíme si:
- kulaté piškoty (1 – 2 balíčky)
- sušenky Disco (1 balíček světlých sušenek)
- máslový krém s pudinkem
- kokos
- čokoláda na vaření
- gumoví medvídci (event. koření hřebíček, kousek červeného papíru)
Krém:12 dkg másla, 5 dkg cukru moučka, 1uvařený, vychlazený vanilkový puding - vymíchat máslo s cukrem, a pak postupně přidávat menší polovinu vychlazeného pudingu (vlažný, spíše už studený)
Postup přípravy:
Připravíme si běžný máslový krém s pudinkem a vychladíme ho v lednici. Disco sušenky pomažeme z vrchu a boku tence krémem a obalíme v obarveném zeleném kokosu. Krémem slepíme vždy dva piškoty k sobě - 30 párů. Slepené piškoty přilepíme krémem kolmo na sušenku (tělo), po stranách přilepíme ještě po jednom piškotu (křídla) a krémem pak nahoru přilepíme další pár piškotů (hlava). Necháme zatuhnout v ledničce.
Ozdobení kuřátka:
1. varianta: do spoje vložíme malinký trojúhelníček z červeného papíru jako zobáček a nahoru vystřižený hřebínek. Z obou boků hlavičky píchneme po 1 hřebíčku, tím dostaneme očka.
2. varianta: zbytek pudinkového krému obarvíme červenou barvou a tenkou špičkou uděláme kuřátku hřebínek a vpředu zobáček a rozpuštěnou čokoládou uděláme oči.
3. varianta: želatinové bonbóny (gumové medvídky) nakrájíme na plátky a z těch vykrájíme hřebínky a zobáčky. Jeden vydá na tři plátky na hřebínky, jdou výborně vykrájet podle původního tvaru medvídka a z příčně krájených medvídků jdou snadno vykrájet trojúhelníky na zobáčky. Z koupeného sáčku čokoládové polevy odstřihneme malinkatý růžek (opravdu dírku o špetku menší než milimetr, zvětšit se dá vždycky), aby šlo tím slaboučkým pramínkem čokolády malovat, rozehřejeme v hrnečku s horkou vodou, osušíme a malujeme. Na piškoty, určené pro hlavičky kuřátek, namalujeme čokoládou oči a na „podstavcové piškoty“ přimalujeme nožky - drápky. Pak přidáme bonbónové hřebínky a zobáčky.
Pivní těsto na štrůdl
45 dkg hladké mouky
250 g 100% tuk
2 dcl piva
špetka soli
Zpracujeme těsto a necháme chvíli odpočinout. Poté vyválíme placku a plníme náplní (jablka, mák,..), zavineme a upečeme. Vyrobíme 4 štrůdle. Dobrou chuť!